1. sat |
8:00-8:45 |
13:30-14:15 |
2. sat |
8:50-9:35 |
14:20-15:05 |
3. sat |
9:45-10:30 |
15:15-16:00 |
4. sat |
10:40-11:25 |
16:05-16:50 |
5. sat |
11:30-12:15 |
16:55-17:40 |
6. sat |
12:20-13:05 |
17:45-18:30 |
Protekli tjedan, od 14. do 18 listopada u našoj se školi obilježio (tje) Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Posljednje tri godine obilježavali smo ga svatko u svom razredu s naglaskom na humanitarnu dimenziju - pomoći onima koji nemaju donirajući prehrambene namirnice i higijenske potrepštine. Ove smo godine odlučili, kao nekada, da se izlože pekarski proizvodi koje su ispekle mame i bake naših učenika, ali i djelatnici/ce naše škole.
Obilježava se u mjesecu listopadu diljem Hrvatske u svim odgojno-obrazovnim ustanovama i župnim zajednicama.
Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni.
Proslava je zapravo započela u nedjelju 13. listopada svetom misom zahvalnicom u župnoj crkvi sv. Martina biskupa gdje smo zahvalili Bogu za sve darove, ljubav i brigu koju dobivamo od Boga, ali i od svojih bližnjih. Župnik je naglasio da se hrana ne smije bacati, već racionalno trošiti, a isto tako svakodnevno biti zahvalni za „kruh naš svagdašnji“ te biti spremni pomoći i podijeliti s onima koji nemaju.
U ponedjeljak, 14. listopada svečano je započelo obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti u holu naše škole kratkom priredbom s recitacijama i pjesmama koje su izveli učenici nižih razreda te blagoslovom hrane i djece u obje smjene. Pekarske proizvode donijeli su djelatnici škole i učenici 1. i 2. razreda. Novi belomanastirski župnik don Ivo Zečević iskoristio je prigodu da se upozna s učenicima i djelatnicima škole.
U srijedu, 16. listopada na Svjetski dan hrane, peciva i slastice donijeli su učenici i učiteljice 3. i 4. razreda prigodno ukrasivši veliki stol u holu škole. Prilika je to i da se izlože i pokažu ručni radovi naših baka (stolnjaci i ručnici stari 90 i više godina).
U četvrtak, 17. listopada na Svjetski dan borbe protiv siromaštva, počastili su nas razrednici i učenici 5. i 6. razreda. Učenici 5.c i 2.a razreda sa svojim razrednicama sudjelovali su i u radionici u Etnološkom centru baranjske baštine. Učenici su imali priliku vidjeti i naučiti kako se izrađuje „pravi“ domaći kruh i peciva. Cilj je bio upoznati djecu i učenike s pravljenjem kruha (od zrna do kruha), približiti im blagovanje kruha i narodne običaje, upoznati učenike sa žetvenim i ostalim običajima, kao i s autohtonim i/ili starim vrstama plodova zemlje i ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede. Također su imali priliku vidjeti sve stare alate s kojima se nekad želo žito, te ostale alate s kojima se proizvodio finalni proizvod od pšenice - brašno. Osim toga, u dvorištu Etnološkog centra se nalazi i stara krušna peć u kojoj se nekad pekao kruh te su se djeca upoznala s autohtonom baranjskom peći "blatnjarom.
U petak, 18. listopada, kao šećer na kraju, već i tako „slatkog“ tjedna, bili su slastice i peciva učenika 8. razreda koje se pojelo „dok si rekao keks“, a posebnu su kreativnost i maštovitost svojih štandova pokazali učenici 7. razreda. Dane kruha su u petak obilježili i učenici i nastavnici Posebnih odjela, a skupljene namirnice i higijenske potrepštine donirali su obiteljima učenika kojima je to najpotrebnije.
Niti ove godine nismo zaboravili na najpotrebitije građane našega grada pa su učenici s izvannastavne aktivnosti Mali volonteri (6.a, 6.b i 8.c) u suradnji s udrugom Prijatelji svetog Martina uredili štand na kojem su se cijeli tjedan prikupljale prehrambene namirnice i higijenske potrepštine za Socijalnu trgovinu.
U subotu, 19. listopada sve prikupljeno vrijedni volonteri su sortirali, prebrojali i posložili na police socijalne trgovine.